500x100-1
10. 04. 2019 16:52

15 компании добија лиценца за одгледување канабис, ни една од Куманово

15 компании добија лиценца за одгледување канабис, ни една од Куманово

 Ниту една компанија од Куманово не се најде на најновата листа на лиценцирани компании од Владата за одгледување на канабис за медицински цели.

Премиерот Зоран  Заев, денеска објави дека се лиценцирани 15 компании во Скопје, Гостивар, Карбинци, Кочани, Валандово и Струмица. Инвестицијата чини 40 милиони евра, а се очекува да бидат ангажирани 300 нововработени лица.

Неофицијално, во Куманово има две лиценцирани компании, а уште неколку подготвуваат терен да се вклучат во овој бизнис. Една од нив е фирмата „Мар-медика“, која гради сериозни капацитети за одгледување и екстракција на канабис. Фабриката ќе биде сместена во индустриската зона Речица.