500x100-1
21. 07. 2018 14:07

24.509 денари просечна плата за мај

24.509 денари просечна плата за мај

Просечната месечна исплатена нето-плата по вработен, во мај годинава изнесувала 24.509 денари, и е за 7,1 отсто повисока од мај 2017, соопшти Државниот завод за статистика.

 Ваквото зголемување се должи, пред сѐ, на зголемувањето на просечната месечна исплатена нето-плата по вработен во секторите: „објекти за сместување и сервисни дејности со храна“ (23,1 отсто), „финансиски дејности и дејности на осигурување“ (17,4 отсто) и „информации и комуникации“ (15,3 отсто).

Зголемување во однос на претходниот месец е регистрирано во секторите: „финансиски дејности и дејности на осигурување“ (19,2 отсто), „објекти за сместување и сервисни дејности со храна“ (13,9 отсто) и „преработувачка индустрија“ (3,1 отсто).

Просечната месечна бруто-плата, пак, во мај 2018 изнесувала 35 983 денари.

Parking
Joco Turs
NER
stuz