500x100-1
26. 02. 2010 14:23

АРМ го одбележа формирањето на Трета МУБ

АРМ го одбележа формирањето на Трета МУБ

 Во касарната "Христијан Тодоровски Карпош",Здружената оперативна команда и командата на Третата пешадиска бригада денеска ја одбележаа 66 годишнината од формирањето на Третата Македонска народноослободителна ударна бригада.

 "АРМ ги продолжуваа традициите на славната Трета МУБ, која меѓу другото учествуваше во завршните операции за конечно ослободување на Македонија од фашистичкиот окупатор "- рече потполковник Владимир Бојмацалиев во свечениот говор.

 Пред присутните за борбените традиции говореше и претседателот на општинскиот Сојуз на борците, Спиро Зафировски, кој ги повтори  успесите на бригадата во НОБ.

 На свеченоста присуствуваа, преставници од ЗОК, од Здружението на борците и од локалната власт.