500x100-1
06. 11. 2018 13:13

Центарот за култура „Трајко Прокопиев“ го слави патрониот празник

Центарот за култура „Трајко Прокопиев“ го слави патрониот празник

Со концерт на хорот „Света Злата Мегленска“, Центарот за култура вечерва ќе го прослави патрониот празник, 109 години од раѓањето на композиторот и диригент Трајко Прокопиев, чие има го носи институцијата.

На програмата ќе бидат изведени дела од Прокопиев, Скаловски, Шуплевски,Лековски, Вивалди, Брајан, Семпер, Кинг, Граси, под диригентска палка на Летка Димова Полизова.

„Ги покануваме граѓаните да дојдат и да го проследат концертот. За прв пат ќе бидат изведени дела од Трајко Прокопиев,- изјави директорот на установата, Сашо Тодоровски.

По завршување на концертот ќе бидат доделени благодарници на пријатели кои ја помагаат работата на оваа културна установа, како и на вработените.  

Трајко Прокопиев роден е на 6 ноември 1909 во Куманово, а починал во Белград, 21 јануари 1979 година. Тој е признат македонски композитор на класична музика, диригент и автор на филмска музика. Познат е по употребата на историски, митолошки и народни мотиви од културната ризница на македонскиот народ во неговите дела.