500x100-1
15. 10. 2018 08:46

Донаторската акција „Нахрани 10.000“ во осум градови во земјава

Донаторската акција „Нахрани 10.000“ во осум градови во земјава

По повод Светскиот ден за борба против гладта, утре од 10 до 19 часот на 33 локации во Скопје, Битола, Куманово, Прилеп, Струмица, Радовиш, Кочани и Виница, сите хумани граѓани и компании може да донираат храна во рамки на акцијата „Нахрани 10.000".

Целта е да се поттикнат граѓаните да донираат храна и да го подигнат нивното ниво на солидарност кон тие што немаат.

„Над 450.000 граѓани во Македонија имаат проблем да си обезбедат храна во текот на денот, односно имаат во просек по еден оброк дневно. На овие 33 локации граѓаните ќе можат да донираат храна која ќе биде со подолг рок на траење. Храната ќе биде ставена во пакети кои ќе бидат дистрибуирани до различни категории на социјално загрозени граѓани низ Македонија“,- соопштија од асоцијацијата „Ајде Македонија“, која е предводник на мрежата „Сите сите“, која вклучува над 30 организации низ Македонија и работи на донирање храна.