500x100-1
15. 03. 2019 15:41

Двајца кумановци осудени на вкупно 26 години затвор за напад на Собранието

Двајца кумановци осудени на вкупно 26 години затвор за напад на Собранието

Двајцата кумановците обвинети за терористичко загрозување на уставниот поредок и безбедноста при нападот на Собранието на 27 април 2017 година, добија затворска казна од 26 години.

Игор Југ кој носел оружје осуден е на 12 години затвор, додека Вилијам Михајловски Гајда на 14 години затвор.

Од 18 неамнестирани обвинети за организираниот напад на Собранието, денеска 16 се осудени на вкупно 211 години затвор.

Најголема казна доби ексдиректорот на БЈБ Митко Чавков, кој беше осуден на 18 години затвор. По 15 години затвор добија Митко Пешов, Душко Лазаров, Горан Ѓошевски Леви, Мунир Пепиќ, Јане Ченто и Влатко Трајковски. Помали казни добија Абдуљфета Алими (7 години) и Александар Василевски Нинџа (8 години).

Игор Дурловски, еден од водачите на „За заедничка Македонија“, доби ослободителна пресуда.

Parking
Joco Turs
NER
stuz