500x100-1
17. 05. 2018 11:34

Етнолошка изложба „Украсите на влашката носија“

Етнолошка изложба „Украсите на влашката носија“

Во Уметничката галерија во Куманово вечерва во 19.30 часот ќе биде отворена изложбата „Украсите на влашката носија“.

Ќе бидат изложени декоративните елементи, монистрени и везбени украси од влашката народна носија и традиционалниот накит, збогатени со фотографии и видео-проекција.

Автори на изложбата: Валентина Илиевска, кустос етнолог и м-р Мартин Наковски, кустос етнолог во НУ Музеј - Куманово.

Изложбата се организира по повод 18. Мај - Меѓународен ден на музеите.