500x100-1
19. 01. 2019 23:50

ИН МЕМОРИАM: Почина инспекторот Јане Мургашански

ИН МЕМОРИАM: Почина инспекторот Јане Мургашански

По кратко боледување, попладнево во 58. година од животот, почина нашиот сограѓанин Јане Мургашански, истакнат општествено-политички работник и дипломиран електроинжинер.

Мургашански е роден на 5.12.1960 година во Куманово. Основно и средно училиште завршил во Куманово, а Факултет по електротехника на Универзитетот „Кирил и Методиј“ во Скопје.

 Мургашански е долгодишен член и активист на СДСМ, советник во Советот на Општина Куманово во мандатот од 2005 до 2009 година, а извршува и повеќе функции во партиските тела. Професионалната кариера ја градеше во Одделението за Пазарна инспекција во Куманово, каде неколку мандати беше раководител.

Јане Мургашански е син на првоборецот Михајло и мајка Иванка учесник во НОБ.

 Зад себе ги остава сопругата Атина и синот Михаил.

Погребот на посмртните останки на Јане Мургашански ќе се изврши во понеделник, во 14 часот, на Градските гробишта во Куманово.