500x100-1
11. 07. 2018 17:10

Изгореа над 10 хектари жито во Младо Нагоричане

Изгореа над 10 хектари жито во Младо Нагоричане

Над 10 хектари пченица денеска изгоре во селото Младо Нагоричане во м.в. Слатино. 

Според очевидци, пожарот избувнал во 15 часот, додека комбајн жнеел на нивата. Поради високите температури пожарот брзо се проширил и го пеплосал целиот род.

Веднаш била повиката противпожарната служба,  пристигналe две возила од Старо Нагоричене и Куманово, кои успејале да го изгаснат огнот до 17 часот. На помош притрчале и селаните, кои со трактори ги изорале нивите за да не се прожири пожарот и на соседните имоти.

Нашиот извор посочува дека според слободна проценска изгореле околу 40-50 тони жито, кое било многу квалитетно, што се проценува штета близу 500 илјади денари.

 Случајот е пријавен во полиција, а причините за пожарот допрва ќе се утврдуваат.

Изгореа над 10 хектари жито во Младо Нагоричане