500x100-1
03. 05. 2010 15:53

Изградбата на фито станицата на Табановце при крај

Изградбата на фито станицата на Табановце при крај

 Министерот за земјоделство шумарство и водостопанство Љупчо Димовски и евро-амбасадорот Ерван Фуере на граничниот премиен Табановце, денеска се информираат до каде е изградбата на ветеринарната и фито-санитарната станица, како дел од проектот за Подршка на интегрирано гранично упрваување.

 Станува збор за центар за интегрирана гранична контрола во кој ќе бидат инкорпорирани повеќе објекти , упрвана зграда , зграда за ветринарна контрола, зграда за фито-контрола, штала во која ќе бидат третирани животните.Овде ќе имаме центар во кој ќе се врши контрола во склад со европските стандарди.Оваа е прв центар што се гради, а палнирано е вакви објекти да бидат изградени и на граничните премини Меџитлија, Блаце, Ќафасан и Аердромот Александар Велики. На овој начин ќе се овозможи брз прием, односно брз преглед на сите пратки од животинско и растително потекло и ќе има непречена циркулација на стоката без особени проблеми-изјави министерот Димковски.

 Евроамбасадорот Фуере при посетата на Табановце, истакна дека фито-санитарните стандари се многу важен дел за евро-интегрирањето на државата.

Административниот капацитет којшто Владата треба да го обезбеди за спроведување на ваквите проекти останува многу работа за нас, впрочем тоа е најважното за реализиацијата на проектот - истакна Фуере.

Фито-санитарната е на повшина од 1860 м2 и се очекува да биде изградена до крајот на месецот јуни. Средствата во висина од 1.674 000 денари ги обезбди Европската агенција за реконструкција.

Parking
Joco Turs
NER
stuz