500x100-1
21. 05. 2018 10:48

„Кокино-македонски бренд„ прогласен за музејски проект на годината

„Кокино-македонски бренд„ прогласен за музејски проект на годината

Меѓународниот проект на НУ Музеј Куманово, насловен „Кокино македонски бренд“ чиј раководител беше нашиот археолог Дејан Ѓорѓиевски, ја доби наградата за најдобар музејски проект за 2017 година, од страна на ICOM (International Council of Museums) Македонија.

„Оваа награда нашиот музеј ја подели со Националната Галерија на Македонија со проектот „Петар Мазев, 90 години од раѓање“ и претставува највисоко признание од областа на музеологијата во Македонија. Проектот содржи две компоненти - едната беше одржаната изложба „Кокино-наоди од археолошките истражувања“, а втората беше меѓународната конференција „Кокино-Дар за боговите“ одржана во октомври 2018 година. И двата настани имаа меѓународно значење и претставуваа значаен импулс како за афирмација на локалитетот Кокино, така и за македонската археологија воопшто. Настаните беа придружени со публикации, кои се достапни на нашата веб-страна (http://kumanovomuseum.com/publikacii/)“, - соопштуваат од Кумановскиот музеј.

Наградата на претстевниците од Кумановскиот музеј им беше врачена во петок на Меѓународниот денот на музеите.

„Кокино-македонски бренд„ прогласен за музејски проект на годината