500x100-1
16. 11. 2018 12:08

Кумановец жртва на компјутерска измама, уплатил 46,6 илјади евра на лажна сметка

Кумановец жртва на компјутерска измама, уплатил 46,6 илјади евра на лажна сметка

Кумановец уплатил аванс од 46.638 евра на лажна сметка на италијанска фирма за купување на машина за автоматско кроење.

 Трансакцијата ја извршил на 9 ноември годинава, па откако видел дека нема одговор од фирмата со која склучил купо-продажен договор, 33 годишниот кумановец, вчера случајот го пријавил во полиција.

Тогаш е утврдено дека во добиениот мејл од италијанската фирма проследен со потпишан купопродажен договор се добиени лажни податоци за плаќање во странство, односно името на фирмата примач е точна, но информациите за банкарски детали и банката на примач се лажни.

По извршениот телефонски разговор со лице претставник на фирмата оштетениот добил информации дека банкарски информации се неточни, а парите што се уплатени не се добиени на нивната сметка.

Од страна на СВР Куманово се преземаат мерки за целосно расчистување на случајот.


Parking
Joco Turs
NER
stuz