11. 11. 2017 22:24

Куманово прослави 73 години од ослободувањето

Куманово прослави 73 години од ослободувањето

Со свечена седница на Советот на Општина Куманово, денеска заврши неколкудневната програма по повод Денот на ослободувањето на Куманово-11 Ноември.

Градоначалникот Максим Димитриевски во своето обраќање испрати порака за заедништвото и единство меѓу граѓаните, како што тоа го правеле учесниците во НОБ, кои ги дадоа животите за денешната слобода.

“ И покрај сите предизвици Куманово продолжи да се развива и гради во еден модерен и урбан центар, да му пркоси на тешките социо-економски состојби во државата, со заложби да гради просперитетна иднина на сите наши граѓани. Денеска Куманово празнува и затоа сакам да испратам порака до сите вас, како што денеска го одбележавме празникот во духот на Карев, Гоце, Питу, Карпош и Шабани, да продолжиме понатаму да го градиме нашето заедничко Куманово и заедничка Република Македонија“,- рече Димитриевски.

Претседателката на Советот, Атина Мургашанска, истакна дека новиот Совет на Општина Куманово, ќе ги почитува принципите на еднаквост и заедништво и ќе го гради концептот на ефикасна локална самоуправа.

„Само заедно можеме се! Да ги победиме сите предизвици и да оставиме здраво општество за идните генерации. Да бидеме светол пример на нашите деца како се почитуваат различностите и како се негуваат заедничките вредности. Богатството и големината на луѓето е колку ќе сподели со другиот, а не колку ќе задржи само за себе. Советот на општината Куманово ја препозна потребата да се биде разбран, еднаков и почитуван. Единствени во државата, а можеби и во регионот, од говорницата на локалниот парламент, денес на мајчиниот јазик зборуваат советниците Албанци, Срби и Роми“, - рече Мургашанска.

Пред гостите обраќање имаа советниците Адељина Адеми, Томица Илиќ и Самет Салиевски.

На свеченоста беа доделени награди од градоначалникот на: Лујза Винтон од УНДП, Вентон Љатифи професор на Југоисточен универзитет и Драган Стојмановски претседател на Здружение на ветерани.

Гостите можеа да видат и видео презентација со резултатите од изминатата година, а настапи и градскиот хор.

Куманово прослави 73 години од ослободувањето