500x100-1
11. 02. 2019 09:18

Куманово утринава најзагаден град

Куманово утринава најзагаден град

 Куманово и Кавадарци се утринава најзагадени градови во државата. Концентрацијата на ПМ 10 честичките е 186 mg/m3, што е за 2,5 пати над дозволената граница 50 микрограми на еден метар кубен.

Синоќа загадувањето беше многу повисоко, концентрацијата на ПМ 10 честичките изнесувашe рекордни 380 mg/m3, а надвор не се дишеше од паднатиот смог.

Зголемувањето на загаденоста се должи на тивкото време без ветар, грејната сезона, големата концентрација на издувни гасови од автомобилите, но и несовесните граѓани кои постојано палат на отворено.

Граѓаните бараат инспекциските служби да ги казнат прекршителите на законот, а локалната самоуправа да се справи со проблемот на загадувањето.