500x100-1
12. 10. 2018 09:37

Левица го одбежела 11 Октомври на Менкова колиба и Студена Вода

Левица го одбежела 11 Октомври на Менкова колиба и Студена Вода

Левица ЛО Куманово, го одбележа 11 Октомври на локалитетите: Менкова колиба, Студена Вода и на споменикот посветен на Козјачкиот партизански одред во село Малотино.

- Левица одбива да учествува на репетитивната и формализирана централната прослава на 11 Октомври на Спомен костурницата, организирана од страна на власт која ги негира и оспорува  асномските слободарски принципи. Сметаме дека ваквиот начин на одбележување ја намалува историска смисла и важност, и претставува узурпиран настан претопен во чиста формалност и баналност, лишен од секакви идејни врски со асномските идеали, - соопштуваат од Левица.

 Од Левица потсетуваат дека на 11 Октмоври 1941 година, пред 77 години, македонските партизани, здружени сите етникуми во единствени партизански одреди, организирано кренале востание против фашистичките окупатори, борејќи се во името на слободата, еднаквоста и социјалната правда. Во овие први никулци на вооружениот отпор против непријателите, особено сѐ истакнале кумановските партизани организирани во Козјачкиот и Карадачкиот партизански одред. Дветте единици биле разбиени многу бргу, само по неколку дена, но идеите и стремежите на оваа генерација првоборци се преобразија во мотиви и насоки за иднината и останале длабоко врежани во историската свест на подоцнежните генерациите.


Parking
Joco Turs
NER
stuz