500x100-1
07. 02. 2019 16:27

Одбележана 75 годишнината од загинувањето на Карпош

Одбележана 75 годишнината од загинувањето на Карпош

Со повеќе активности денеска во Куманово беше одбележана 75 годишнината од загинувањето на народниот херој Христијан Тодоровски Карпош.

 Здружението на воени и полициски ветерани синоќа оддржа свечена академија, а денеска Сојузот на борците организираше посета на Спомен куќата на Карпош.

Ние кумановци сме горди и среќни што Карпош беше наш сограѓанин и тажни што не ја дочека слободата и создавањето на државата за која пред олтарот на слободата го положи својот млад живот. Во борбениот пат Карпош се калеше и стекнуваше борбени искуства, покажа храброст, одважност, другарство и секогаш бил во првите редови во борбените акции, - рече во своето обраќање претседателот на Здружението на воени и полициски ветерани, Драган Стојмановски.

На прославата беше прикажан филм за Карпош, а беа доделени благодарници на заслужни граѓани и фирми кои помогнале работата на здружението.

За историската улога на Карпош во создавањето на македонската држава и неговата храброст во името на Здружение на борците и поддржувачите денеска зборуваше Драган Гачиќ.

  Христијан Тодоровски Карпош, со својата храброст, умешност, раководење, командување, несомнено спаѓа во редот на легендарните команданти на Народноослободителната и антифашистичка војна на Македонија, -рече во обраќањето пред присутните, Гачиќ.

 Христијан Тодоровски Карпош, роден 1921 година во Куманово, а бил убиен од страна на бугарскиот окупатор на 7 февруари 1944 година за време на нападот на бугарското воено и полициско упориште во селото Билјача, Прешевско.