500x100-1
01. 06. 2015 10:50

“Српски вез“ настапи на “Крушедолски ѕвона“ во Нови сад

“Српски вез“ настапи на “Крушедолски ѕвона“ во Нови сад

Културно-уметничкото друштво „Српски вез„ викендов ревијaлно настапи на 9 - от Краишки црковно-народен сесрпски собир „Крушедолски ѕвона„ кој се одржа во манастирот Крушедол,  на Фрушка гора близу Нови Сад.

“Српски вез“ се претстави со своите нови кумановски носии, со игри од кумановски и пчински регион. Исто така солистот на друштвото Дејан Петковски испеа неколку песни. На манифестацијата настапија неколку културно уметничка друштва од Србија, Босна, Хрватска, Република српска. КУД “Српски вез“ беше примен од страна на Владиката Иринеј  како и од председателот на република Српска, Милорад Додик“ - рече Далибор Китановиќ, претседател на КУД“Српски вез“.

Играорците од ансамблот ги посетија Нови Сад и Белград.

“Српски вез“ настапи на “Крушедолски ѕвона“ во Нови сад