500x100-1
26. 05. 2018 13:50

ВМРО-ДПМНЕ го осуди сквернавењето на споменикот на Тито

ВМРО-ДПМНЕ го осуди сквернавењето на споменикот на Тито

Општинскиот комитетет на ВМРО-ДПМНЕ најостро го осудува синоќешниот вандалски чин со кој беше осквернавена спомен плочата на Јосип Броз Тито, поставена на Градскиот Плоштад во Куманово.

   

„Народноослободителната борба на македонскиот народ за време на Втората светска војна претставува еден од најзначајните периоди во македонската историја, заради што сите споменици на историски личности заслужни за остварување на вековниот сон за македонска држава треба да бидат чувани и негувани.   Изразуваме згорзеност од  цртањето фашистички обележја на споменикот, заради што упатуваме апел до останатите политички партии, невладини организации и граѓаните, одлучно и сложно да се спротиставиме на ваквите  појави, при што очекуваме сторителите да бидат проонајдени и казнети, - стои во рекацијата на ВМРО-ДПМНЕ.