500x100-1
19. 04. 2019 14:45

Во Куманово за една недела 10 нови случаи, вкупно 103 заразени од морбили

Во Куманово за една недела 10 нови случаи, вкупно 103 заразени од морбили

Десет нови случаи на заболени од морбили се регистрирани во периодот од 13.04-19.04.2019 година во Куманово.

Од вкупниот број на ново пријавени  најмногу заболени има во Скопје, 79 случаи, потоа во Тетово (14), Куманово (10), Велес (8), Гостивар (4), Охрид (3), Струмица (1), Свети Николе (1) и Ресен (1).

Од почетокот на епидемијата во декември 2018 заклучно со 19.04.2019, во државата регистрирани се вкупно 1.081 случај на мали сипаници, што претставува највисок број на регистриран случаи во последните 10 години.

Според место на постојано живеење, случаи на мали сипаници се регистрирани во 21 град од Македонија, од нив 692 случаи се од Скопје, Куманово – 103, Тетово – 93, Струга – 50, Кичево – 30, Велес -24, Гостивар – 20, Гевгелија -18,  Дебар – 17, а во останатите градови се регистрирани помалку од 10 случаи.