×
  • Насловна
  • Вести
  • Регион
  • Македонија
  • Спорт

  • Видео

  • Колумни
  • Интервју

  • По допрен глас
  • Репортажи
  • Ретроспектива

  • Погранична хроника
  • Фото вест - Ваша пошта!

  • Дезинформации
  • ПРОВЕРКА НА ФАКТИ:КОВИД-19
  • Проверка на факти: реформи кон ЕУ

  • Контакт
  • Политика на приватност
  • Импресум
  • Маркетинг стратегија
  • Понуда за рекламирање

  • Кои се здравствените придобивки од користењето на модар патлиџан?

    30.09.2019 06:59 | KumanovoNews

    Модриот патлиџан во нашата исхрана го користиме без да ја знаеме неговата вредност или, пак, бидејќи не сме запознаени со неговите здравствени придобивки поретко го ставаме на нашата трпеза.

    Кои се здравствените придобивки од користењето на модар патлиџан?

    Овој зеленчук не само што може да ни го намали холестеролот и го штитит срцето, исто така го храни мозокот и во денешното брзо темпо на живот и преоптовареност, може да ни го „разбисти мозокот“. А пак дека, бидејќи содржи биофлавоноиди како антиоксиданси ги штити клетките од оштетување и формирање на рак.

    *Помага во диетата

    Бидејќи модриот домат е зеленчук кој има висока содржина на води и многу калории, тој се препорачува како идеален за спроведување на диетата. А неговата сунгереста структура, го прави погоден за консумирање во неговиот природен облик.

    *Го подобрува здравјето на срцето

    Студиите кои се спроведени со испитување на сокот од модриот домат, покажуваат дека може да помогне во намалувањето на холестеролот, а исто така го подобрува и здравјето на ѕидовите на артериите и опуштањето на крвните садови.

    *Ја подобрува функцијата на мозокот

    Високото количество на фитонутриенти во модриот домат е налик на заштитна маска на мозокот од радикали и од разни видови на повреди. Исто така, бидејчи во ово зеленчук има и големо количество на витаминот Б, тоа ни овозможува подобрување на мозочкната функција, односно ни го олеснува процесот на мислење, во вид на „разбистрување на главата“.

    *Помага при запек

    Застапените влакна во овој зеленчук го потикнуваат празнењето на цревата и миењето на нивната внатрешност, кој им овозможува на цревата да бидат исчистени од отровите. Додека, пак горчливите состојки во модриот патлиџан го стимулираат варењето на храната, а и ги ублажуваат грчевите во желудникот.