Непоколебливоста во борбата за слобода на Кумановската револуционерна организација

Непоколебливоста во борбата за слобода на Кумановската револуционерна организација

  Тешките искуства од минатото ги научиле кумановци дека за успех не се доволни само желба и воодушевување, туку во прв ред е потребна цврста организација,  која народни маси да ја прифатат како своја и активно ќе учествуваат во неа.

Шегата и мајтапот во Старо Куманово

Шегата и мајтапот во Старо Куманово

Кумановските шеги и мајтапот се се однесувале главно на сиромаштијата и убавата дружба, а содржат и поучен дел кој наликува на сказните кои секогаш носат наравоучение. Кумановските шеги се слика на нашиот град во кои ако не се „огледаш“ не си вистински жител на градот.

Серенаде у Куманово

Серенаде у Куманово

Серенаде како песме у чeст на сакани, испуњавав се обично под њини прозори, датирав од среѓан век и њина татковина су Италија и Шпанија. Од тамо су пренесени и у други европски земље, а како посебна форма на забаву у вечерњо време ги користиле и кумановски беќари у предратну Југославију.

Првиот водовод во Куманово

Првиот водовод во Куманово

Куманово, во сеќавањето на постарите е со тесни улички, некои поплочени со калдрма, полни со прашина во летните денови, а со вода и кал во зимата. Луѓето не знаеле што е асфалт, бетон, канализација и водовод, а куќите главно биле градени од камен и керпич.

Старо Куманово: Тумба

Старо Куманово: Тумба

Во старо Куманово, од времето на Турската империја, најзначајни објекти биле: Тумба, Ќурчијана, Безистен, пазарот за дрва и дрвен ќумур Одан-пазар и пазарот за сол. Тумба е некогашниот и сегашниот центар на градот. Како биеле дамарите на Тумба така живеел и градот и жителите на градот. Тоа е местото кое било центар на градот, место на сите збиднувања кон кое воделе сите патишта.

500 години постоење на Куманово

500 години постоење на Куманово

Веројатно поголемиот дел од кумановци знаат и слушнале дека Куманово оваа 2019 година прославува јубилеј 500 години постоење.  На сите добро ни е позната 1519 година која се наоѓа на грбот на Куманово. Таа 1519 година, не е година кoja што е значајна само за Куманово, туку во светски размери е година во која се случувале  многу значајни географски, историски и други настани. Така 1519 година е основана Панама, главниот град на истоимената државата Панама. 1519 година Фернандо Магелан ја започнал својата експедиција на „Патот околу светот“. 1519 година Шпанците ја откриле островската држава во Карипското море, Барбадос. Таа 1519 година шпанскиот конквистадор Фернандо Кортес го започнал освојувањето на Ацтешкото царство. 1519 година започнала мексиканско-индијанската војна, тогаш  починал Леонардо да Винчи, а била родена француската кралица Катарина Медичи. Има уште многу што - што се случило таа 1519 година, но, да се навратиме на градот Куманово и кумановскиот крај за кој овде ќе обрнеме повеќе внимание.

Кумановско краиште - една зона во кумановскиот крај

Кумановско краиште - една зона во кумановскиот крај

Крајните северозападни делови на кумановската област, долж границата со соседна Република Србија, во литературата од минатото е запишано како Кумановско краиште. Денеска, обично меѓу населението од кумановскиот крај, не се користи таков термин за северозападниот дел на кумановско.

Народна медицина во Кумановскиот крај

Народна медицина во Кумановскиот крај

Народна медицина или традиционална домашна медицина е „медицински систем“ кој се применува во народот, а кој се заснова на искуство, магии (гатање) и традиционални препарати од традиционалната домашна медицина. Чувството на болка, тажнеење, закани, осаменост и потребата за заштита наметната врз човекот од неговата болест, побарало од човекот некое објаснување.

Повоено иселување од кумановскиот крај во Војводина

Повоено иселување од кумановскиот крај во Војводина

При крајот на Втората светска војна, германското население од Војводина, главно како соработник на окупаторот, се повлекло со национал-социјалистичката војска. Во напуштените населби се населиле жители од другите краеви на поранешна Југославија, пред се семејства од југот, југозападот и западот на земјата.

ЗА КУМАНОВСКИОТ ГОВОР

ЗА КУМАНОВСКИОТ ГОВОР

Второто издание на пиесата „Ленче Кумановче“ на кумановски говор,(првото издание беше објавено во бројјот 45-46 ), онака како што ја напишал Васил Иљоски во 1927 година беше повод, во воведников на четириесет и седмиот (47) број на „Корени“, да споменеме нешто за кумановскиот говор, овој невообичен дијалект од богатото семејство на говори во македонскиот јазик.

Куманово и Кумановско пред Балканските војни 2 - четничко движење

Куманово и Кумановско пред Балканските војни 2 - четничко движење

Извадоци од прилогот „Борба за Македонија“ од Димитар Масевски, посветен на неговиот пријател и колега Миодраг Арсовски –Болто, објавен во списанието „Корени“ бр 43/44, од 2013 година, кој ги опсервира настаните во Кумановско пред Балканските војни.

ФИДЕЛ КАСТРО: ПОЧИТУВАЈТЕ ГИ ДРУГИТЕ ГОСПОДИНЕ Б.

ФИДЕЛ КАСТРО: ПОЧИТУВАЈТЕ ГИ ДРУГИТЕ ГОСПОДИНЕ Б.

Во чест на големиот државник и политичар, ФИДЕЛ КАСТРО, последен од големите лидери на 20 век, кој завчера почина во 90 година од животот (Во прилог на вечниот антагонизм помеѓу левите и десните, социјализмот и капитализмот... )Текстот е објавен во списанието “КОРЕНИ” бр. 28 од 2008 година.

Првите 50 дена по ослободување на Куманово

Првите 50 дена по ослободување на Куманово

На 11 ноември 1944 година, во саботата навечер, по долга и крвава  народноослободителна и антифашпистичка борба, со балистичките и четничките формации, Куманово го доживува својот прв ден на слободата, ден за кој мечтаеле неговите најдобри синови, кои за слободата за својот град  и Македонија ги положија своите животи.

КУМАНОВО И КУМАНОВСКИОТ КРАЈ ПО ИЛИНДЕНСКОТО ВОСТАНИЕ ДО БАЛКАНСКИТЕ ВОЈНИ

КУМАНОВО И КУМАНОВСКИОТ КРАЈ ПО ИЛИНДЕНСКОТО ВОСТАНИЕ ДО БАЛКАНСКИТЕ ВОЈНИ

Одломки од прилогот „Борба за Македонија“ од Димитар Масевски, посветен на неговиот пријател и колега Миодраг Арсовски –Болто , објавен во списаието „Корени“ бр 43/44, од 2013 година , кој ги опсервира настаните во Кумановско пред Балканските војни.

МОНОГРАФСКИТЕ ПУБЛИКАЦИИ ЗА КУМАНОВО

МОНОГРАФСКИТЕ ПУБЛИКАЦИИ ЗА КУМАНОВО

Сe до 1996 година, Куманово немаше квалитетна монографска публикација. Првата и единствената датираше дури од 1909 година кога за Куманово и Кумановскиот крај мошне солидна и квалитетна публикација напиша д-р Јован Хаџи Васиљевиќ „Јужна стара Србија, историски, етнографски и политички истражувања - КУМАНОВСКА ОБЛАСТ“.

МОНОПОЛ: Tаму кај што виреат дивите костени

МОНОПОЛ: Tаму кај што виреат дивите костени

На две места во Куманово виреат дивите костени.Во близина на Соколана и кај Монополот.Велат, речиси на идентична надморска висина… Тука се најекспонирани,а проретчени,егзистираат и на работ во  болничкиот парк.И толку.Кога се насадени,кој ги насадил и колку лета изживееја не е познато.

КУМАНОВСКИТЕ „ЧЕТИРИ БАНДЕРЕ“

КУМАНОВСКИТЕ „ЧЕТИРИ БАНДЕРЕ“

    Речиси по шеесетина години   во еден мал сегмент  од  градскиот плоштад во Куманово, кој изникна некаде на почетокот на шеесетите години од минатпото столетие на местото на старата кумановска чаршија, се вратија познатите  “Четири бандере”.

ПРВИТЕ КУМАНОВСКИ ФОТОГРАФИ И ФИЛМСКИ СНИМАТЕЛИ

ПРВИТЕ КУМАНОВСКИ ФОТОГРАФИ И ФИЛМСКИ СНИМАТЕЛИ

За кумановската фотографија, во локални рамки, многу малку се е пишувало. Освен неколкуте пригодни текста на Миодраг Арсовски-Болто, Петар Трајковски во книгата за Георги Малински и на Роберт Јанкуловски вопубликацијата "Фотографијата и филмот на почвата на Македонија", постојаните презентирања на разни фотографии за Куманово во разнимонографските публикации, повеќе за жал не е сторено, во научна смисла на зборот.

Градоначалници

Градоначалници

За првите луѓе на Куманово многупати сме констатирале дека по заминување од функцијата остануваат во колективната меморија на Куманово и на граѓаните најчесто по нивните дела, а не толку по политичката ориентација, по тоа дали биле добри или лоши, блиски до народот или скриени во своите кабинети...