500x100-1
14. 02. 2010 11:18

Св. Валентин - Денот на вљубените

Св. Валентин - Денот на вљубените

 Овој ден католичките верници го слават Св. Валентин - Денот на вљубените, празник што станува се популарен и кај нас.

 Вљубените си разменуваат љубовни пораки, си подаруваат цвеќе, чоколади, кадифени мечиња и подароци во облик на срце, а излозите на продавниците се украсени со најразлични подароци во црвена боја.

Многу Македонци на Св. Валентин го слават и својот именден.

Свети Валентин бил свештеник, кој служел во третиот век во Рим. Во тоа време императорот Клаудиј Втори одлучил дека мажите кои биле ергени, биле подобри верници од оние  кои имале жена и семејтво. Поради тоа го забранил бракот за мажите кои биле потенцијални војници. Валентин сметајќи дека тој указ е неправилен му се спротивставил на императорот Клаудиј и продолжил да склучува тајни бракови на вљубените. Кога императорот ги открил ваквите постапки на Валентин, дал наредба да го убијат. Валентин е погубен 269 година. Во 14-от век во Рим е изградена базилика во негова чест.