500x100-1
12. 08. 2010 16:07

Ученичкиот дом Професор Мијалковиќ во Куманово има 80 слободни места

Ученичкиот дом Професор Мијалковиќ во Куманово има 80 слободни места

Ученичкиот дом Професор Мијалковиќ во Куманово има капацитет за сместување на 120 ученици, а до сега по првиот уписен рок се имаат запишано 50 ученици.

Домот е уреден така за да можат учениците да се чувствуваат како во домашна атмосфера. Располагаме со библиотека, читална, интернет, ресторан, како и просторија за слободни активности. Најголем дел престојуваат ученици од соседните градови Крива Паланка, Кратово, Свети Николе, како и од поодалечените кумановски села. На поголем одзив за упис во домот се надеваме по вториот уписен рок со што ќе го исполниме капацитетот - вели Слободанка Стојковска директорката на ученичкиот дом Професор Мијалковиќ.

Во моментот се санираат недостатоците на објектот, се вршат мали интервенции на санитариите, варосување на просториите и набавка на нови постелнини со што домот се подготвува за прием на учениците пред стартот на учебната 2010-2011 година.

За време на летниот распут работиме на уредување на собите и останатите простории во домот. Се врши обновување на инвентарот, дезинфекција и се она што е потребно просторот да биде чист, уреден, адаптиран и подготвен за прием на учениците - вели директорката Стојковска. 

Ученичкиот дом во Куманово располага со стручна служба составена од социолог, педагог, психолог и воспитувачи, а оние што ќе се запишат во Професор Мијаловиќ ќе престојуваат од од први септември.

Ученичкиот дом Професор Мијалковиќ во Куманово има 80 слободни места