35-та јубилејна Меѓународна колонија „Свети Јоаким Осоговски“

07.09.2021 14:07 | Жаклина Цветковска

Во манастирот „Свети Јоаким Осоговски“ кај Крива Паланка, утре започнува 35-то јубилејно издание на Меѓународната ликовна колонија,,Св.Јоаким Осоговски,“, која е една од најстарите ликовни манифестации од ваков вид и единствена која се реализира во сакрален амбиентален простор.
       

35-та јубилејна Меѓународна колонија „Свети Јоаким Осоговски“

На овогодинешната ликовна сесија ќе учествуваат 11 ликовни творци од земјата и странство и тоа: Данчо Ордев, Стефан Хаџиниколов, Мирјана Крстева Масети, Валентина Илијевска, Лазо Ѓоргиевски, Нела Јанковска, Дејан Иванов – Маргуш од Македонија ,Светозар Тасиќ од Србија, Снежана Мелник од Украина и Георги Андонов и Љубима Брдарова од Бугарија.
        
Уметниците ќе работат по слободен тематски пристап,принцип со кој од основањето до денес се негува слободата на духот и творештвото.

Колонијата ќе трае од од 08-14 септември, а создадените дела ќе се презентираат во манастирската галерија (во функција на културниот туризам),во ЛУ Градски Музеј Крива Паланка и во повеќе градови во земјата.

Оваа значајна уметничка манифестација е подржана од Министерството за култура, општина Крива Паланка и од манастирот Св.Јоаким Осоговски.

 

2008 - 2021 Kumanovonews.mk • Сите права се задржани. Текстовите не смеат да се печатат или емитуваат, во целина или во делови, без договор со Kumanovonews.mk