Бране Петрушевски

Не е време за себефалење, туку за себежртвување

Бране Петрушевски

Интересно месецов во Куманово е што секој ден имаме некој нов самопромовиран „татко на градот“. Па си ги поставувам прашањата: Од каде таа желба да се биде „татко на градот“? Зошто баш татко? Јас па се си мислев титулата „татко на градот“ се заслужува и...

Емил Ташевски

Ајмо ајде, сви у напад!

Емил Ташевски

Демократијата е дефинирана од одредени основни принципи и практики кои се дел од општеството. Примарниот принцип е дека сите луѓе се еднакви и дека им припаѓаат одредени индивидуални права, а дел од нив се слобода на изразување и гласање на фер избори. Зошто ги споменав...

Милош Стаменковиќ

Куманово на води

Милош Стаменковиќ

 Секој ден на социјалните мрежи се води кампања за градоначалник на Куманово.

Бидејќи е дозволен безобразлук и глупирање во политичката игра, се поставува логично прашање: Зошто да не се вклучат и нови играчи во изборниот натпревар?

Кој е идеален кандидат за градоначалник?

На пример, јас ќе ја кандидирам...

Атина Мургашанска

Моја Општина – мој Дом

Атина Мургашанска

 Ова би било прекрасен слоган за некоја изборна кампања, но и одлично мото за некој стратешки документ, како на пример локална стратегија за економски развој или локален еколошки план. Сосем солидно би одело и како визија и мисија и на краткорочни и на долгрочни плански...

Бране Петрушевски

ЈУРИШ НА БУЏЕТОТ

Бране Петрушевски

Општина Куманово е најголема општина во Република Македонија и со тоа располага со еден од најголемите буџети, кој безмалку изнесува 2 милијарди денари. Или ако се подразмисли подлабоко, само актуелниот градоначалник Максим Димитриевски за 4 години потрошил околу 7 милијарди денари. Оставам на вас драги...

Емил Ташевски

Ректална спелеологија

Емил Ташевски

Во секоја поголема група, постои (или треба да постои) хиерархија во рамките на која се воспоставува динамика помеѓу различните улоги.

Во мојата денешна колумна ќе се осврнам на полтронството изразено во политичките партии и државниот сектор. Идејата да го напишам овој текст ми дојде од секојдневните...

Милош Стаменковиќ

БУНТ ПРОТИВ СТРАВОТ

Милош Стаменковиќ

При секоја прошетка по улиците, може да се соочиме со погледи на уплашени луѓе. Уплашени од коронавирусот. Уплашени за егзистенцијата на нивните семејства. Уплашени од казни и неизвесна иднина. Со една реченица, се наоѓаме во стеги, кои не ги гледаме, но силно ги чувствуваме.

И најтрагичниот...

Атина Мургашанска

ЛЕВИ ВС ЛИЦЕМЕРИ

Атина Мургашанска

Правото на работа, на труд е исконско, вродено право на човекот кое е претходница на сите подоцна стекнати или освоени права. Максимата дека работата го создала човекот не е само педагошко- образовна сентенца како производ на осознавање туку реплика на реалните процеси во антрополошката еволуција....

Бране Петрушевски

Старо-нова нормалност

Бране Петрушевски

„Новото нормално“ - тоа е фраза која често ја слушаме во денешно време поради ситуацијата со пандемијата во која се наоѓаме. И фраза која, како и на многумина други, и мене не ми е многу драга. Нејсе, токму оваа нова кованица ме натера да се...

Емил Ташевски

Декларативен отпор против слобода

Емил Ташевски

 Грчкиот филозоф Епиктет вели дека во наше владение се само две работи: Првата е моралниот избор, а втората - гледање на настаните што се случуваат околу нас.

Да претпоставиме, но само да претпоставиме, дека пред 17-ти мај 2015 година, сме имале некаква слобода. Што било нашето...

Милош Стаменковиќ

Вакцинација на мајмуни во Сан Диего

Милош Стаменковиќ

Време на корона и се е можно.

Пред неколку дена прочитав вест на социјалните мрежи дека во Соединетите Држави се спроведува вакцинација на мајмуни во Сан Диего. Во зоолошка градина, вакцинирани се девет мајмуни против корона вирус . Четири орангутани и пет боноби. Тие влегле...

Атина Мургашанска

СО ЉУБОВ ЗА КУ-БА

Атина Мургашанска

Нема подобар почеток од тргнување од самиот почеток или во овој случај од насловот. Зошто КУ-БА? Од каде сега КУ-БА? Комуњарска носталгија или транснационален проект?! Или само туристичка импресија од далечно патување? За среќа, или за жал, ни првото ни второто, а овојпат ниту третото....

Бране Петрушевски

Имунизација од општественото упросечување

Бране Петрушевски

Без да имам намера премногу да филозофирам, сакам поимот општествено упросечување да го дефинирам како тенденција во општеството за истакнување на оние што се со послаб квалитет. Континуираната деградација на сите општествени норми и вредности ја прави Македонија плодно тло за развој на ваквиот феномен....

Виктор Божиновски

КАКО СТИГНАВМЕ ДО ОВДЕ?

Виктор Божиновски

Знаете и самите дека често и со задоволство ги користам социјалните мрежи за да споделам свои мисли за разни области, особено правото, спортот, културата, музиката, а мошне често и за актуелните политички збиднувања како во Куманово така и во Македонија. Меѓутоа, да ви кажам...

Милош Стаменковиќ

ФРОНТ

Милош Стаменковиќ

Пред неколку дена сретнав пријател, кој го немам видено долго време. Го прашав што се случува со него. Ми рече дека работи како стражар во музејот, со завршен Филолошки факултет. Што можев да одговорам, освен, дека е среќен човек што не завршил нуклеарна физика, ќе...

Атина Мургашанска

ЕДЕН ПОИНАКОВ ОСМИ МАРТ

Атина Мургашанска

Во настојувањето да бидеме поразлични, нестереотипни и оригинални, многу често се губи смислата и целта на нештата, а формата испливува над суштината. Така, бегајќи од етикетите на екстремен феминизам или пак провинцијален традиционализам, од година во година се бараат нови форми на анимирање на јавноста...