Обезбедени стипендии за ученици со попреченост во Крива Паланка

02.11.2021 19:10 | Жаклина Цветковска

Вкупно 10 ученици со попреченост, кои се вклучени во редовната настава во основните училишта „Јоаким Крчовски“ и „Илинден“ од Крива Паланка, ќе добиваат стипендија за учебната 2021/2022 година.

Обезбедени стипендии за ученици со попреченост во Крива Паланка

Стипендиите се обезбедени во рамки на проектот „Биди ИН, биди ИНклузивен, биди ИНклудиран“, што го реализира Фондацијата за образовни и културни иницијативи „Чекор по чекор“, во партнерство со здруженијата „Инклузива“ и „Хендимак“, а во соработка со Министерството за образование и наука и Бирото за развој на образованието.

Имено, продолжени се 3 договори за стипендирање на основци со попреченост, кои оствариле право на стипендирање во минатата учебна 2020/21, инаку првооделенци и ученици од второ одделение од двете основни училишта во Крива Паланка. Истовремено, доделени се и 7 нови стипендии за ученици со попреченост од прво одделение, кои се вклучени во редовниот процес на образованието.
 
Договорите ги потпишаа нивните родители, а учениците ќе добиваат по 50 евра месечно, во текот на десет месеци во учебната година. Продолжувањето на поддршката ќе зависи од редовноста на ученикот во училиштето и успешниот премин во следното одделение.

 

2008 - 2021 Kumanovonews.mk • Сите права се задржани. Текстовите не смеат да се печатат или емитуваат, во целина или во делови, без договор со Kumanovonews.mk