Се распаѓа пензионерскиот дом во Куманово

Се распаѓа некогашниот Дом на пензионерите што се наоѓа во близина на Автобуската станица Куманово.

Се распаѓа пензионерскиот дом во Куманово

Приземјето на објектот, каде што се наоѓаше ресторанот е сврталиште на бездомници и наркозависници, бидејќи влезната врата и прозорците се скршени, ѕидовите уништени, инсталацијата извадена, кујната украдена. Просторот околу зградата е целосно запуштен, обраснат во трева и претрпан со смет.

Петнаесетината станари кои живеат на катот во домот, велат дека немаат мир од крадците и жените со сомнително однесување, кои доаѓаат во ноќните часови. Затоа бараат од надлежните да го заштитат државниот имот и да му го вратат сјајот на некогашниот угостителски објект.

Нема кој не влегол по нужда внатре. Смрди, не се поминува. Јас и една жена чистиме кај влезот, ама попусто. Ноќе доаѓаат секакви луѓе се плашиме и за својата безбедност. Никој не се грижи за домот. Змии ќе не изедат, бидејќи се е отворено и искршено - вели Лилјана Кимевска, која живее тука.

Другите станари се потсетуваат на златните времиња на овој објект, кога тука вриело од угледни луѓе, секојдневно се одржувале разни манифестации и домашни веселби. Во дворот имало фонтана и парк во кој одмарале граѓаните од околните згради.

Некогашниот репрезенативен објект стана руина, откако државата го одзела на Здружението на пензионери и го ставила во сопствено владение.

Пензионерскиот дом постои од 1974 година, а до пред пет години со целиот комплекс управуваше Здружението на пензионери и инвалиди од Куманово. Сега во нивна сопственост остана само Клубот на пензионери, кој се наоѓа до поранешниот ресторан „Парк“.

Со судско решение клубовите и објектите за одмор се во државна сопственост, и државата ги отстапи на ФПИОМ. Скоро две години не презема ништо за да го заштити ресторанскиот дел поради тоа настана една хаотична состојба, - вели Спирко Николовски претседател на Здружението на пензионери Куманово.

Од Фондот за пензиско и инвалидско осигурување велат дека пред два месеци распишале оглас за изадавање на ресторанскиот дел во пензионерскиот дом, но никој не се јавил. Деновиве е распишан нов повик со нови услови и се надеваат дека ќе има заинтересирани. Доколку повторно никој не пројави интерес за управување со деловниот простор, ќе се ангажира осигурителна компанија за надзор на објектот.