23. 08. 2019 08:21

Изложба „Форми во црно“ на Мице Јанкуловски во Уметничката галерија

Изложба „Форми во црно“ на Мице Јанкуловски во Уметничката галерија

Во Уметничката галерија Куманово, вечерва (петок) во 20 часот ќе се отвори изложбата на слики „Форми во црно”, на уметникот Мице Јанкуловски.

Изложбата ќе ја отвори проф. д-р Милан Јазбец, амбасадор на Република Словенија во Македонија.

„Мице Јанкуловски е исклучителен мултимедијален уметник кој истражувал различни дисциплини во уметност од неговата најрана возраст – од цртеж до слика, користејќи различни материјали и техники, вклучувајќи сатирично сликарство на стакло, од палиндром до карикатури и анимирани филмови. Неговото творештво кое опфаќа различни медиуми го рефлектира неговиот поглед кон светот како реалност која постојано се менува, во која многу работи се движат низ времето и просторот, преклопувајќи се на рамнина која се протега бескрајно далеку“,-  информираат од Уметничката галерија.

Јанкуловски има одржано над педесет самостојни изложби во престижни простори во својата земја и на меѓународната сцена. Добитник е на престижни награди во областа на уметноста.

Оваа година, Мице Јанкуловски, обележува 50 години уметничко творештво, а неговите дела ќе бидат прикажани и во: во Прилеп, Куманово, Тетово, Торино, Италија; Ст. Петерсбург, Русија и Солун, Грција – изложба со дела од Пикасо.

2008 - 2019 Kumanovonews.mk • Сите права се задржани. Текстовите не смеат да се печатат или емитуваат, во целина или во делови, без договор со Kumanovonews.mk