23. 03. 2020 11:30

Каква болест е КОВИД-19?

Каква болест е КОВИД-19?

 Овој вирус се појавува како како член на семејството на коронавируси,  кој досега го немаме сретнато. Како и другите коронавируси тој се пренесува од животните на луѓето. Негова карактеристика е брзото ширење.

- Кои се симптомите коишто ги предизвикува овој вирус?

Според податоците со кои располага Светската здравствена организација тоа се треска, замор и сува кашлица. А пак некои пациенти може да имаат и течење на носот, болки во грлото или дијареа. Според податоците,околу 80 отсто имаат блага клиничка слика, а според СЗО еден од шест луѓе може да доживее посериозна клиничка слика. Најранливата категорија на граѓаните е повозрасната категорија која има проблеми со покачен крвен притисок, проблеми со срцето или дијабетесот или пак хронични респираторни состојби.

Во Велика Британија, според Националната здравствена служба спрецифичните симптоми се: висока температура-чувствувате топлина на градите или грбот како и континуирана кашлица.

Засега закрепнувањето е зависно од јачината на имунолошиот систем.

- Зошто овој вирус е полош од вообичаениот грип и зошто се загрижеи експертите?

За сезонскиот грип се смета дека стапката на смртност кај младите се движи околу 1 отсто,  а кај постарите околу 3 отсто, додека пак за коронавирусот се смета дека има стапка на смртност десетпати поголема од сезонскиот грип.

2008 - 2019 Kumanovonews.mk • Сите права се задржани. Текстовите не смеат да се печатат или емитуваат, во целина или во делови, без договор со Kumanovonews.mk