12. 01. 2021 12:04

Лекот Ивермектин од денеска е достапен во аптеките

Лекот Ивермектин од денеска е достапен во аптеките

Лекот Ивермектин, кој се покажал како ефикасен за лекување на ковид пациентите, од денеска е достапен за граѓаните во аптеките.

Од Министерството за здравство информираат дека, лекот може да се зема само со лекарски рецепт од матичен лекар или лекар специјалист. Истиот може да се употребува во домашно и болничко лекување, и да се земе превентивно, исклучиво со лекарска препорака, доколку лице било во контакт со ковид позитивен.

„Повеќе клинички студии кои ја евалуираат ефикасноста на ивермектин кај пациенти со COVID-19 се во тек и/или нивните крајни резултати се` уште не се публикувани во научни списанија, но прелиминарните резултати сугерираат дека ивермектин има поволен ефект во профилакса на COVID-19 кај експонирани лица, како и во терапија на пациенти со лесна, средно-тешка и тешка клиничка слика“, стои во соопштението од Министерството за здравство.

2008 - 2019 Kumanovonews.mk • Сите права се задржани. Текстовите не смеат да се печатат или емитуваат, во целина или во делови, без договор со Kumanovonews.mk