13. 01. 2020 17:46

„Медена земја“ со две номинации за Оскар

„Медена земја“ со две номинации за Оскар

Македонскиот документарен филм „Медена земја“ на режисерите Тамара Котевска и Љубомир Стефанов доби две номинации за Оскар, за најдобар документарец и за најдобар странски филм.

Медена земја“ е филм за Атиџе Муратова, последната жена-одгледувач на диви пчели во Европа, која живее сама со мајка си зафрленото напуптено овчеполското село Бекирлија и медот го собира по принципол пола-пола – пола за неа, пола за пчелите. Главна идеја на филмот е да се прикаже припадноста на човекот кон природата и нарушување на природната рамнотежа преку судир на два различни начина на искористување на природните ресурси. Екипата го снимаше документарецот во текот на три години.

Ова е првиот македонски филм со две номинации за Оскар.

Деведесет и второто доделување на престижните Оскари е закажано на 10 февруари во театарот Долби во Холивуд.

2008 - 2019 Kumanovonews.mk • Сите права се задржани. Текстовите не смеат да се печатат или емитуваат, во целина или во делови, без договор со Kumanovonews.mk