28. 03. 2020 23:31

Ноќеска почнува летното сметање на времето

Ноќеска почнува летното сметање на времето

На 29 март (недела), во 2 часот наутро ќе почне летно сметање на времето.

Стрелките на часовникот ќе се поместат за еден час понапред и во 2 часот ќе покажуваат 3 часот. Летното сметање на времеот ќе заврши на 25 октомври годинава во 3 часот, кога ќе се премине на зимското сметање на времето.

Преминот од летно на зимско време првпат е забележан во 1916 година во земјите на северот на Европа, а досега е воведено во околу 70 земји, за да се заштеди енергија.

 Во  2021 година ќе се укине задолжителното поместување на часовникот, во земјите на Европската унија. Предлогот беше одобрен од страна на Европскиот парламент, и сега секоја членка на Унијата ќе има можност да избере дали да остане во летното сметање или во зимското сметање на времето.

2008 - 2019 Kumanovonews.mk • Сите права се задржани. Текстовите не смеат да се печатат или емитуваат, во целина или во делови, без договор со Kumanovonews.mk