500x100-1
20. 08. 2019 20:27

Од септември за 5 отсто повисоки плати за наставниците и професорите

Од септември за 5 отсто повисоки плати за наставниците и професорите

На денешната владина седница беше донесена одлука, почнувајќи од септември наставниците и професорите да земаат повисоки плато за 5 отсто. 

 Платите  ќе бидат покачени во основното, средното и високото образование, како и научните институции.

„Владата го задолжи министерот за образование и наука Арбер Адеми да ги потпише Спогодбите со Самостојниот синдикат за образование, наука и култура (СОНК) за реализација на предвиденото покачување на платите. Со оваа одлука дополнително се задолжува министерот за образование и наука да изготви решение за новите коефициенти за покачување на платите и кај јавните високообразовни установи и јавни научни институти за 5 отсто, почнувајќи од исплата на платата за месец септември 2019 година“, стои во соопштението на Владата од денешната седница.


2008 - 2019 Kumanovonews.mk • Сите права се задржани. Текстовите не смеат да се печатат или емитуваат, во целина или во делови, без договор со Kumanovonews.mk