×
 • Насловна
 • Вести
 • Регион
 • Македонија
 • Спорт

 • Видео

 • Колумни
 • Интервју

 • По допрен глас
 • Репортажи
 • Ретроспектива

 • Погранична хроника
 • Фото вест - Ваша пошта!

 • Дезинформации
 • ПРОВЕРКА НА ФАКТИ:КОВИД-19
 • Проверка на факти: реформи кон ЕУ

 • Контакт
 • Политика на приватност
 • Импресум
 • Маркетинг стратегија
 • Понуда за рекламирање

 • Проект за енергетска ефикасност на старите згради повторно ќе се реализира во Куманово

  04.03.2024 10:48 | Оливера Пешевска

  Сопствeниците на станови повторно ќе можат да аплицираат за средства од организацијата „Хабитат Македонија“ и Општина Куманово за подобрување на енергетската ефикасност и реконструкција на старите и дотраени фасади на стамбените згради. 

  Проект за енергетска ефикасност на старите згради повторно ќе се реализира во Куманово

  Наскоро ќе биде распишан јавен повик, на кој ќе можат да се пријават управители на згради или здружение на станари.

  „Приоритет е центарот, за да подоцна се оди кон прериферија. Ќе дадеме можност за учество на сите граѓани, ќе распишеме оглас за пријавување и ќе го спроведеме процесот на одлучување. Критериумите ќе бидат јавно објавени, процесот транспарентен“, изјави Горан Митевски, раководител на Сектор за меѓународна соработка и евроинтеграции,стратешко планирање, креирање политики, следење и ЛЕР.

  Критериумите за учество и процентот на финансирање ќе ги донесе Советот. 

  Станарите вложените пари подоцна ги враќаат, но со значително пониски каматни стапки од актуелните. Тоа е улогата на организацијата „Хабитат“.

  Во Куманово веќе има неколку примери на реновирани фасади на згради кои се наоѓаат на Градскиот плоштад, со помош на општината со поддршка од Хабитат. Интенцијата е да се среди централното градско подрачје, но и да се поправат фасадите кои не се безбедни за граѓаните.