500x100-1
11. 09. 2019 13:03

Субвенции за замена на печки на дрва со инвертери во Скопје, Тетово, Битола и Кичево

Субвенции за замена на печки на дрва со инвертери во Скопје, Тетово, Битола и Кичево

Субвенции од државата ќе добијат граѓаните кои ќе одлучат да го промената начинот на затоплување на своите домови од печки на огревно дрво со инвертор клими.

 Со мерката се опфатени само граѓаните на Скопје, Тетово, Кичево и Битола.

Висината на субвенцијата ќе биде целата сума за која е купен инвертерот.

Оваа мерка се носи со цел да се стимулираат граѓаните без трошоци да го сменат начинот на загревање на домовите.

Вкупниот фонд е до четири милиони евра, а парите ќе ги обезбеди државната фирма А.Д. Електрани.

Куманово не е меѓу градовите за субвенционирање на клима уреди, иако градот е еден од најзагадените во државата.

Доколку мерката даде резултат, властите најавуваат проширување на бројот на градови за догодина.

2008 - 2019 Kumanovonews.mk • Сите права се задржани. Текстовите не смеат да се печатат или емитуваат, во целина или во делови, без договор со Kumanovonews.mk