13. 02. 2020 10:51

„Уна Сага Сербика“ во МНТ по повод Денот на државност на Република Србија

„Уна Сага Сербика“ во МНТ по повод Денот на државност на Република Србија

 По повод празникот Сретение Господово, Денот на државноста на Република Србија, српските невладини организации во Македонија организираат голема свеченост во Македонскиот народен театар (МНТ), во недела со почеток од 20 часот.

 На манифестацијата беседа ќе оддржи др. Далибор Ѓукиќ, а во културно-уметничката програма ќе настапат хорот Симонида Грачаница, Биљана Ѓуровиќ-актерка (професор на факултетот за современи уметности во Белград), Милош  В. Николиќ - др. музичка уметност (кавал, гајда, фрула и танцовиот ансамбл: „УНА САГА СЕРБИКА“

Денот на државноста на Република Србија се одбележува како потсетување на празникот Сретение од 1804 година, кога е подигнато Првото српско востание и почетокот на ослободувањето од Турците. На истиот датум 1835 година донесен е првиот модерен устав на Србија.

Обединетата српска заедница Куманово, за своите сограѓани организира бесплатен превоз за сите кои предходно ќе обезбедат карти.

Влезниците се бесплатни но потребна е резервација на srbijanvo@gmail.com

2008 - 2019 Kumanovonews.mk • Сите права се задржани. Текстовите не смеат да се печатат или емитуваат, во целина или во делови, без договор со Kumanovonews.mk