29. 11. 2019 15:03

Уште еден месец бесплатно микрочипирање на домашните миленици

Уште еден месец бесплатно микрочипирање на домашните миленици

Сопствениците на домашни миленици до крајот на годината можат да аплицираат за бесплатното микрочипирање на нивните миленици, информираат од Агенцијата за храна и ветеринарство (АХВ).

За оваа намена, АХВ имаат обезбедено 100 илјади микрочипови, како дел од спроведувањето на тригодишните активности од Стратегијата за благосостојба на животните.

По продолжувањето на рокот, од април годинава, за бесплатно микрочипирање од страна на ветеринарските друштва ќе биде наплатено само аплицирањето на микрочипот кое чини 200 денари.

До почетокот на ноември, евидентирани се 69.624 домашни миленици, од кои најмногу кучиња.

2008 - 2019 Kumanovonews.mk • Сите права се задржани. Текстовите не смеат да се печатат или емитуваат, во целина или во делови, без договор со Kumanovonews.mk