12. 01. 2010 14:49

Зголемен бројот на учениците Роми

Зголемен бројот на учениците Роми

Бројот на запишаните ученици Роми во основните и средните училишта во државата во последниве три години пораснал за 40 одсто, соопштуваат од Националниот ромски центар.

 "Крајна цел е да ги надминеме бариерите со кои се соочуваат ромските деца при влегувањето во училиштата. Има резултати, бидејќи се зголеми бројот на учениците кои не само што посетуваат настава, туку и покажуваат одлични резултати.  Тие имаат проблеми по различна осонова, социјални, економски и психолошки кои неповолно може да се одразат на обазовниот процес"- вели Ашмет Елезовски
од НРЦ-Куманово. Ромките деца се застапени во скоро сите училишта во Куманово, но сепак целта на владиниот и невладиниот сектор е бројката да изнесува околу 95 проценти. Националниот Ромски Центар ќе продолжи со проектите од сферата на образованието и во 2010 година и со активности за издавање документи за лицата кои немаат никаква идентификација. Најголем дел од овие граѓани се ранливи категории, социјално загрозени лица, самохрани родители и хендикепирани
лица.

Зголемен бројот на учениците Роми

2008 - 2019 Kumanovonews.mk • Сите права се задржани. Текстовите не смеат да се печатат или емитуваат, во целина или во делови, без договор со Kumanovonews.mk