Министерството за здравство ја става целокупната документација за модуларните болници на увид на истражните органи

10.09.2021 15:47 | Жаклина Цветковска

Министерството за здравство се става  на располагање на  Основното јавно обвинителството, кое ја води истрагата за избувнувањето на пожарот во мобилниот ковид центар, во рамките на КБ Тетово, каде  имаше и човечки загуби.

Министерството за здравство ја става целокупната документација за модуларните болници на увид на истражните органи

„Ја информираме јавноста и истражните органи дека стоиме на располагање на сите институции и сакаме да соработуваме и да ја приложиме целокупната документација со која располагаме, за поставувањето на сите 17 регионални ковид центри во државата“, стои во соопштението од Минситерството за здравство.

Стручни технички извештаи од извршените испитувања на отпорите на заштитното заземјување, испитување на непрекинатоста на заштитниот проводник и отпорите на распространување на инсталацијата за заштита од атмосферски празнења, сертификати за тестирање и квалитет на материјалите кои се вградени во префабрикуваните модуларни контејнери, сертификати за ѕидни и кровни панели, за подови, известувања за извршена хидро проба и тестирање на инсталираната водоводна мрежа, известувања за исполнетост на минимални технички барања во однос на конструкција, плафони, столарија, греење и ладење, инсталации и подови, изјава за сообразност, записници од примопредавање на префабрикуваните модуларни контејнери-регионални ковид центри, решенија за пренесување на вредност на модуларни контејнери, како и решенија за пренесување на вредност на инвентар и немедицинска опрема на болниците се достапни за увид.

Министерството за здравство информира дека откако изведувачот ќе ги поставел модуларните контејнери, се вршело примопредавање на истите.    
 „Примипредавањето го правеа инженери од МЗ, МТСП, како и претставници од изведувачот и болниците, со што модуларните контејнери се предаваа на болниците во целост согласно техничките спецификации од договорот“, се наведува во соопштението.

Министерството за здравство, не сакајќи да се меша во јавно обвинителските одлуки и дејствувања, ниту да наштети на независната истрага која ја водат Основното јавно обвинителство и Обвинителството за гонење организиран криминал и корупција, по претходна нивна дозвола, документацијата со која располага е подготвено  да ја достави на увид.

 

2008 - 2021 Kumanovonews.mk • Сите права се задржани. Текстовите не смеат да се печатат или емитуваат, во целина или во делови, без договор со Kumanovonews.mk