Пописот заврши, попишани на 1,8 милиони граѓани

30.09.2021 23:49 | Сузана Николиќ

Директорот на Државниот завод за статистика Апостол Симовски соопшти дека во земјава се попишани 1.832.696 лица, 568.175 домаќинства и 837.255 станови во земјава. 

Пописот заврши, попишани на 1,8 милиони граѓани

Додека преку интернет апликацијата, во дијаспората се самопопишани 204.805 македонски државјани, најмногу во западно-европските земји, а многу малку во прекуокеанските држави. 

„Пописот е целосно успешен и по 20 години имаме успешна статистичка операција на попис на населението“, кажа Симовски.

Симовски рече дека споредбата на податоците ќе се врши за време на обработката на податоците во наредниот период, а дека конечните податоци ќе бидат објавени во рок од 6 месеци, до крајот на март идната година.

На прашањето колку граѓани одбиле да им отворат врата на теренските попишувачи, Симовски не даде конкретна бројка, но рече дека тоа се изразува во промили, а не и во проценти.

2008 - 2021 Kumanovonews.mk • Сите права се задржани. Текстовите не смеат да се печатат или емитуваат, во целина или во делови, без договор со Kumanovonews.mk