09. 12. 2019 19:43

76 години од битката на Дренак

76 години од битката на Дренак

Здружението на армиски и полициски ветерани, утре (вторник) ќе ја одбележи 76 годишнината од битката на Дренак.

„Наши претставници утре со две армиски возила ќе заминат во село Дренак и на спомен обележјето ќе положиме цвеќе. Истовремемо ќе бидат евоцирани спомени раскажувани од борците од битката. Ова е уште еден од настаните кои ги негуваме и се дел од нашите програмски активности“, - изјави Љупчо Спасовски, потпретседател на Здружение на армиски и полициски ветерани во Куманово.  

Битката на Дренак е водена на 10 и 11 декември 1943 година во селото Дренак, од баталјонот на „Јордан Николов Орце“ предводен од Христијан Тодоровски Карпош против Вардарскиот четники корпус. Во битката партизаните извојувале победа, а но останале без своите соборци Тоде Георгиевски-Мендол, Миливој Бошковски-Кипра, Доско Величковски – Молер, Павле Илиевски, Дојчин Дичковиќ и Владо Тасевски.

2008 - 2019 Kumanovonews.mk • Сите права се задржани. Текстовите не смеат да се печатат или емитуваат, во целина или во делови, без договор со Kumanovonews.mk