500x100-1
02. 03. 2010 17:46

Бесплатни прегледи на граѓаните и годинава

Бесплатни прегледи на граѓаните и годинава

 Акцијата на Центарот за јавно здравје за бесплатно мерење на шеќер и холестерол во крвта ќе продолжи и оваа година. Новина е што е формирана и патронажна служба,која што ќе биде во функција за возрасните жители од руралните средини што не ќе можат да ги посетат пунктовите.

 „Првата акција е закажана за 19 март и ќе се одржи во Старо Нагоричане, следната на 26 мај во Слупчане, 24 септември Табановце и 26 ноември Матејче - велат од Центарот.

 Една од активностите за Центарот јавно здравје е и проверката на безбедноста на храната во колективните мезни.

Болничката и мензите во детската градинка и ученичките интернати покажале дека храната е безбедна и ги исполнува условите по калориската вредност. Исто така и санитарно хигиенската стандарди се задоволени.Според резултатите ученците во Куманово редовно конзумираат квалитетна храна.