03. 06. 2020 14:21

Има доволнo вода во браните Липково и Глажња

Има доволнo вода во браните Липково и Глажња

Куманово ова лето ќе нема проблеми со водоснабдувањето, бидејќи има доволни количина на вода во двете акумулации Липково и Глажња од каде градот се снабдува со вода за пиење.

Советникот Сашо Милковски, кој работи во АД Водостопанство Кумановско-липковско поле, кажа дека граѓаните не треба да се грижат за водонабдувањето.

 „Во двете брани има некаде околу 18 милиони метри кубни вода, ЈП „Водовод“ троши околу 7 милиони, индустријата и за потребите за наводнувањето околу 3-4 милиони кубика вода, така да количините се сосема доволни и нема потреба за грижа“, изјави Милковски.

Тој додаде дека во функција е и бајпасот на водоводната мрежа, со што се обезбедуваат дополнителни количини на вода.

2008 - 2019 Kumanovonews.mk • Сите права се задржани. Текстовите не смеат да се печатат или емитуваат, во целина или во делови, без договор со Kumanovonews.mk