01. 04. 2020 19:48

Кризна состојба во Куманово и редовна дезинфекција на заедничките простории од управителите на зградите, побара Кризнио штаб

Кризна состојба во Куманово и редовна дезинфекција на заедничките простории од управителите на зградите, побара Кризнио штаб

 Денеска во просториите на Општина Куманово се одржа состанок на Општинскиот штаб за заштита и спасување во врска со превземање на активности и мерки од ширење на корона вирус.

На состанокот беа донесени следниве препораки, заклучоци и мерки:

- Бараме од Владата да прогласи кризна состојба во Општина Куманово и да воведе посебен контролен режим на сите влезови и излези во градот со контролни пунктови, со цел да се примени акцискиот план на Центарот за управување со кризи и спречување на несакано ширење на епидемија вон и кон градот;

- Согласно член 19 став 1 подстав 2 од Закон за домување („Службен Весник на Република Македонија“ бр.99/09, 57/10, 36/11, 54/11, 13/12, 55/13, 163/13, 42/14, 199/14, 146/15, 31/16 и 64/18), каде е наведено дека управителот има право и обврска да се грижи за редовно одржување и функционирање на заедничките делови, од Општински штаб за заштита и спасување бараме во целост да се испочитуваат законските регулативи, особено вршење на дезинфекција, од страна на управителите на станбените згради на територија на општината.

2008 - 2019 Kumanovonews.mk • Сите права се задржани. Текстовите не смеат да се печатат или емитуваат, во целина или во делови, без договор со Kumanovonews.mk