14. 01. 2020 18:30

Кумановскиот театар вработува четворица актери

Кумановскиот театар вработува четворица актери

 Националната установа Центар за култура „Трајко Прокопиев“ се екипира со професионален кадар. Нови четворица актери ќе се вработат во Театар Куманово.

На огласот кој трае до петок веќе се пријавиле 18 кандидати од Куманово, но има и од другите градови во Македонија.

- Навистина сме среќни, бидејќи има толку многу апликанти. Огласот трае до петок, така што ги повикуваме сите млади невработени актери кои сакаат да се пријава да дојдат во просториите на Центарот за култура. За нивниот избор ќе има аудиција на која ќе одлучува комисија, од внатрешни и надворешни членови која ќе ги направи сите подготовки. Аудицијата ќе биде закажана наредната недела на 26 јануари (недела), но за тоа сите апликанти ќе бидат и дополнително известени,- изјави Сашо Тодоровски, директорот на Центрот за култура „Трајко Прокопиев, на денешната прес-конференција.

Кандидатите треба да имаат завршено Факултет за драмска уметности, седми степен со најмалку 240 кредити, без работно искуство. Основната плата ќе изнесува 27.400 денари, а вработувањето ќе биде на определено време за 5 години.

Со овој конкурс предвидени се тројца актери за македонската драма и еден за албанската.

Тодоровски додава дека имаат поднесено барање до Министерството за финансиии за уште четири вработувања, за кои се надева дека во месец мај и јуни ќе бидат одобрени.

Во Театар Куманово во моментот има вкупно 21 вработен актер, од кои 13 се актери во македонска драма, а останатите 8 се дел од албанската драма

2008 - 2019 Kumanovonews.mk • Сите права се задржани. Текстовите не смеат да се печатат или емитуваат, во целина или во делови, без договор со Kumanovonews.mk