30. 11. 2019 10:35

Мудроста на кумановските поговорки

Мудроста на кумановските поговорки

Кумановските поговорки се мудростите на нашиот народ, нивните искуства и размисли кои со векови се пренесуваат од колено на колено.

Тие во себе ја носат длабоката мака и неверојатната смисла за хумор на кумановскиот народ, која се разликува од секој друг град.

* Дваесет кумановски поговорки:

1. Богат једе к'д сака, а сирома к'д има.

2. Бик мисли дека фрља земљу на другога, а она паднe на њега.

3. Бирала Бирка ќоравога Мирка.

4. Благ како пелин.

5. Бистра водица, мирна главица.

6. Вол се вржује за рогови, а човек за језик.

7. Гуска смела, вода однела.

8. Дрво се наслања на дрво, а човек на човека.

9. Д'н'с везир, јутре резил.

10. Ем шут, ем се боде.

11. Жаба не крека на суво.

12. Живи за да му пројде д'н.

13. Зачудија се шут што добија рогови.

14. Зашто руке да гори, к'д има машу.

15. Зет како мед, а син како пелин.

16. Две лубенице под едну мишку не се носив.

17. Гладно куче и на газду 'ржи.

18. Што е глава поумна, пол'сно им е на рамиња.

19. Џабе ако е поп ако не е човек.

20. Спрема браду и брич.

2008 - 2019 Kumanovonews.mk • Сите права се задржани. Текстовите не смеат да се печатат или емитуваат, во целина или во делови, без договор со Kumanovonews.mk