04. 04. 2020 14:02

Шест новозаболени од коронавирус во Куманово, еден во Липково

Шест новозаболени од коронавирус во Куманово, еден во Липково

Седум нови случаи на заболени од коронавирус се регистиррани во Куманово. Од нив шест се од Куманово и еден од Липково, информираат од Центарот за јавно здравје од Куманово.

- Во текот на изминатите 24 часа, имаме нови 7 случаи заболени од коронавирус. Од нив 6 се на подрачје на општина Куманово и еден на ниво на подрачје на Липково. Возрасните групи се движат од 27 најмалиот пациент  па до најстарата возрасна група 70 години. Меѓу нив нема медицински лица. Се прават епидемиолошки анкети се бараат нивните контакти за да навремено се изолираат и да се преземат сите за спречување на ширење на инфекцијата и нивно навремено лекување, - изјави др. Јадранка Стаменковска, епидемиолог во Центарот за Јавно здравје во Куманово.

Од вчера во Куманово се вршат тестрирање и земање на брисеви на нов пункт преку матичните лекари и во текот на вчерашниот ден се тестирани 18 лица.

Од центарот аплираат до граѓаните да ги почитуваат мериките од министерството за здравство, Владата и локалната самоуправа, како самоизолацијата за да не се шири вирусот.

2008 - 2019 Kumanovonews.mk • Сите права се задржани. Текстовите не смеат да се печатат или емитуваат, во целина или во делови, без договор со Kumanovonews.mk