15. 10. 2020 14:40

Штефица Ујчиќ од Куманово меѓу добитниците на признанието просветен работник на годината

Штефица Ујчиќ од Куманово меѓу добитниците на признанието просветен работник на годината

 Признанието просветен работник на годината за учебната 2019/2020 година го добија професорите: Штефица Ујчик од гимназијата „Гоце Делчев“ од Куманово, Добри Јовевски од Крива Паланка, Марјан Радески од Охрид и педагогот Маринела Бошева од Скопје.

Министерката за образование и наука Мила Царовска, честитајќи им на наставниците кои со својот труд,  креативност, иновативност и посветеност кон децата вклучени во училишно и предучилишно образование оставиле посебен белег, им посака и понатаму да останат високо мотивирани за работа и креативни.

„Ви посакувам да бидете инспирација на уште многу генерации на млади и пример за колегите. Лично сум уверена дека имаме многу вакви наставници во државата. Со многу од нив и лично се сретнав и видов кај нив желба да придонесат кон градењето на квалитетен образовен систем и кон создавањето на генерации кои ќе гарантираат добра иднина за нашата држава. “, рече Царовска на денешното доделување на признанијата.

Лидија Николовска-Георгиевска, претседателка на Сојузот на просветни работници истакна дека оваа награда се доделува традиционално секоја година, а ја добиваат наставници и други просветни работници кои имаат значаен придонес во образованието и воспитувањето на децата.

„Изборот на добитниците го прави Сојузот. Всушност самите просветни работници одлучуваат кому ќе го доделат признанието“, рече Николовска- Георгиевска.

На средбата беше истакнато дека секое решение во образованието се креира преку инклузивен пристап, со учество на сите засегнати страни, вклучително и наставниците. Министерството за образование и наука со поддршка на просветните работници ќе продолжи и во периодот пред нас, затоа што од личната мотивираност и желба за работа на секој наставник најмногу зависи какви генерации ќе создадеме.

2008 - 2019 Kumanovonews.mk • Сите права се задржани. Текстовите не смеат да се печатат или емитуваат, во целина или во делови, без договор со Kumanovonews.mk