25. 03. 2020 00:55

Стручен медицински персонал и техничка помош за Општата болница – Куманово

Стручен медицински персонал и техничка помош за Општата болница – Куманово

Стручен медицински персонал и техничка помош за потребите на Општа болница – Куманово ќе обезбеди Владата, со цел да се извршат што поголем број на тестирања од коронавирус и навремено и точно да следи состојбата со инфицираните лица во Куманово.

- Со оваа одлука се задолжуваат Министерството за здравство и Институтот за јавно здравје да подготват посебен план со екипи за да се преземат сите потребни мерки и активности за да се спроведе поголем број на тестирања на подрачјето на територијата на општина Куманово, со цел  континуирана детекција и организација на следење на состојбата со бројот на инфицирани лица од коронавирус (COVID-19), за поефикасен третман на истите, како и да се упати стручен медицински персонал и да се обезбеди техничка помош за потребите на Општа болница – Куманово, - соопштуваат од Владата.

И Општинскиот штаб за заштита и спасување, на вчерашниот состанок побара од Комисијата за заразни болести при Министерството за здравство да изврши тестирање на сите здравствени работници и сите вработени во СВР и ТППЕ Куманово и да продолжи со континуирано тестирање на граѓаните на територијата на Општина Куманово.

Во Куманово досега има осум заразени од коронавирус. Тројца од нив се здравствени работници, двајца доктори и медицинска сестра. На инфективното одделение пред три дена почина 57-годишна пациентка, а нејзиниот син е позитивен. Во двата случаи тестовите прво биле негативни.

Вкупната бројка на дијагностицирани пациенти со КОВИД-19 во државата, вчера до 12.00 часот изнесуваше 148 лица од кои 1 излекуван и 2 починати пациенти.

(фото: архива-кумановоњус)

2008 - 2019 Kumanovonews.mk • Сите права се задржани. Текстовите не смеат да се печатат или емитуваат, во целина или во делови, без договор со Kumanovonews.mk