Владата ќе исплати 5,7 милиони евра помош на угостителските објекти кои во април беа затворени

08.06.2021 - 20:31

Угостителските објекти кои во месец април беа затворени поради ковид мерките ќе добијат помош од Владата во вкупна вредност од 5,77 милиони евра.

Владата ќе исплати 5,7 милиони евра помош на угостителските објекти кои во април беа затворени

На денешната владина седница, усвоена е одлуката со која е овозможена поддршка за вкупно 2.204 компании од угостителската дејност, коишто со одлука на Влада, беа затворени во периодот од 6 до 27 април, или вкупно 21 ден.

„Компаниите од угостителската дејност имаа можност да се пријават на отворениот повик за финансиска поддршка, пришто од вкупно 2406 пристигнати апликации, 2204 се целосни, додека 202 апликанти, не се со соодветна шифра на дејност, или имаа регистрирано подружници под една од споменатите шифри. Вкупната поддршка на сите компании, врз основа на просечниот месечен приход за 2019 и 2020 година, на кој се аплицира износ од 30 % помножен со бројот на денови во кои овие компании беа затворени во април оваа година, изнесува 183.891.911 денари, или околу 3 милиони евра. Дополнително, секоја од компаниите добива и поддршка по 15. 200 денари за секој вработен според ефективните работни часови. Од апликациите е утврдено дека станува збор за 11.236 вработени, односно по овој основ компаниите ќе бидат поддржани со 170.784.920 денари или околу 2,78 милиони евра“, соопштува Владата.

Вкупната финансиска поддршка за сите 2204 компании кои ги исполниле условите на јавниот повик е во износ од 354.656.831 денари или 5,77 милиони евра.


2008 - 2021 Kumanovonews.mk • Сите права се задржани. Текстовите не смеат да се печатат или емитуваат, во целина или во делови, без договор со Kumanovonews.mk